Home » Betoverd door Bosgeesten: Een dag van fantasie en klei in het bos- en duinlandschap

Betoverd door Bosgeesten: Een dag van fantasie en klei in het bos- en duinlandschap

Een vonk van verbeelding

Als vrijeschoolmeester is het mijn missie om de vonk van verbeelding en creativiteit bij kinderen aan te wakkeren. En wat is er nu een betere plek om deze missie tot leven te brengen dan de uitgestrekte duinen en bossen? Gewapend met loodzware rugzak met natuurlijke klei en biologisch afbreekbaar, touw, leidde ik mijn klas op een avontuurlijke klim door dit betoverende landschap.

Vrijheid in creatie

Het idee was simpel maar krachtig: de kinderen de vrijheid geven om met klei, bosgeesten, leefgemeenschappen en allerlei wonderlijke creaties te vormen en deze in de bomen tot leven te brengen. Het resultaat? Een bos getransformeerd tot een galerij van kinderfantasie, waar elke boom zijn eigen verhaal vertelde.

Klei Meesterwerken

De werken die de kinderen maakten waren niets minder dan betoverend. Handen, vies van de klei, vormden zorgvuldig de kleinste details. Zo ontstonden er holle boomgezichten die de passerende wandelaar stiekem in de gaten houden, en kleurige bessen die dienstdeden als mysterieus voedsel voor onze nieuw gecreëerde boswezens.

Het Proces: Belangrijker dan het Product

Maar het ging niet alleen om het eindresultaat. Het proces was minstens zo belangrijk. Het was fascinerend om te zien hoe kinderen, die normaal gesproken wat meer uitdagingen hebben met tijdelijke leerkrachten, zich volledig lieten meevoeren in hun eigen wereld van verbeelding. De focus en toewijding waarmee zij aan het werk waren, liet zien hoe diep ze waren ondergedompeld in hun creaties.

Inspiratie uit de Natuur: Een Canvas van Verbeelding

De duinen en bossen boden ons meer dan alleen een fysiek speelveld; ze boden een canvas voor verbeelding, een plek waar verhalen en mythes wortel konden schieten in de aarde en zich konden uitspreiden tussen de takken van de bomen. Als vrijeschoolmeester was het geweldig om te zien hoe de kinderen helemaal opgingen in hun eigen verhalen en even alles om zich heen leken te vergeten.

De Natuur als Leermeester

De lessen die de natuur ons leert, zijn vaak ongrijpbaar maar altijd diepgaand. Vandaag leerden we niet alleen over de flora en fauna van ons duin- en boslandschap, maar ook over het belang van expressie en de schoonheid van collectieve verbeelding.

Verbeelding Zonder Grenzen

In klas 3 van de vrijeschool hebben we een klein wonder meegemaakt. We hebben de tijd genomen om onze relatie met de natuur te erkennen en te waarderen, ons eigen verhaal gecreëerd en misschien wel het belangrijkste, we hebben het kind in ons allen vrij laten spelen. De bosgeesten van het bos- en duingebied zullen, vermoed ik, nog lang na onze terugkeer in het klaslokaal voortleven in de verhalen en harten van de kinderen.

Pin It on Pinterest

Share This